dinsdag 7 december 2010

Ik ben er ook nog!

In deze tijd van het jaar draait het leven van moeders voornamelijk om de wensen en behoeften van haar kinderen. Maar vraag je nu eens af. Wie houdt er rekening met die van jou? Als jij het niet doet, wie doet dat dan? En stel dat er iemand is die dat wil doen, weet je dan wel wat je zelf nodig hebt?

Mensen worden gedreven door innerlijke behoeften. Een behoefte kan je zien als een verlangen naar iets. Het willen eten is een behoefte om de honger te stillen. Wanneer een behoefte bevredigd is, volgt er een voldoende (hogere) behoefte.

Een behoefte kun je niet sturen, maar ontstaat vanzelf doordat men ergens naar verlangt. En wanneer de ene behoefte is bevredigt, ontstaat er weer een volgende behoefte. Ieder mens heeft een innerlijke drive tot groei. Helaas worden onze behoeften niet altijd duidelijk gevoeld of zelfs bewust weggedrukt. De behoefte zal daardoor niet weggaan. Sterker nog het zal je steeds meer moeite kosten deze weg te drukken. Bewust of onbewust.

Vind je het ook lastig om rekening te houden, of om te gaan, met je eigen behoeften? Kom dan naar de workshop “Ik ben er ook nog”. Deze workshop biedt een eenvoudig stappenplan wat je zal helpen rekening met jezelf te houden. Zodat je meer vanuit je eigen aard en behoefte in contact bent met je kind en voorkomt dat je stuk loopt!

In 1934 is er door de psycholoog Abraham Maslow een model ontwikkeld wat nog steeds actueel is en deze behoefteniveaus heel mooi in kaart brengt.

De 5 behoefteniveaus van Maslow:

1. De fysiologische behoeften. Oftewel eten en drinken. Dit zijn de sterkste behoeften die we kennen. Bijna alles moet hiervoor wijken. Wanneer er honger is dan is alle aandacht bijna volledig op voedsel gericht. Voor al het andere is er even geen aandacht. Eerst eten! Men denkt dat als men onbeperkt eten heeft, men de gelukkigste persoon ter wereld zal zijn.

2. De veiligheidsbehoeften. Wanneer de fysiologische behoefte bevredigd is dan komt de behoefte aan veiligheid naar boven. Behoefte aan bescherming, zekerheid en stabiliteit. Kom je in onbekende situaties of veranderen er bepaalde dingen dan kan er innerlijke onrust ontstaan. Deze behoefte is vaak duidelijk te zien bij kinderen, terwijl volwassen hebben geleerd deze onrust te verbergen. Een kind gaat huilen, rent weg of zoekt angstig steun. Een duidelijke grens geeft rust en vastigheid. Grenzeloosheid heeft meestal een negatief effect en veroorzaakt onrust.

3. Samenhorigheids- en liefdesbehoeften. Wanneer de veiligheid gewaarborgd is, ontstaat de behoefte aan genegenheid. Hieronder wordt verstaan prettige sociale contacten. Dus wanneer je geen honger meer hebt en je veilig voelt, ontstaat er vanzelf het eenzaamheidsgevoel en het gemis aan prettige omgang met anderen. Je wilt ergens bij horen.

4. Behoefte aan waardering en respect. Bevrediging van deze behoeftes zoekt men vooral door prestaties en een bepaalde levenshouding. Om erkenning en aanbidding te krijgen. Hieronder valt ook status en prestige, om bewondering te willen hebben. Er ontstaat een drang om de eigenwaarde te verhogen. In eerste instantie zoekt men dit buiten zichzelf. Men presteert vooral om aandacht te krijgen. Om later tot de conclusie te komen dat het veel fijner is om te presteren ter eigen voldoening.

5. De behoefte aan zelf-actualisering. Er is geen honger meer, je voelt je veilig, je voelt je geaccepteerd en geliefd en je respecteert jezelf. Dan is het nu tijd voor de hoogste mogelijke behoefte waaraan een mens behoefte kan hebben. Het streven naar ontwikkeling van jezelf. Dit is het niveau van ontspanning, nieuwsgierigheid en levenslust. Op dit niveau is het mogelijk je gelukkig te voelen.

De meeste mensen streven ernaar om op het laatste niveau aan te komen. Maar ook wat dit betreft heeft ieder zijn eigen pad te lopen. Het gaat er niet om op welk niveau je uitkomt, maar dat je ervaart dat deze drang er is. Onrust kan ervoor zorgen dat de drang naar ontwikkeling niet wordt gevoeld. Er gaat teveel aandacht naar de onrust, terwijl onrust juist een teken is van een belemmering van een behoefte.

Ik ben heel benieuwd wat je van dit artikel vindt en of je er iets van herkent in je eigen leven. Laat het me weten.

Veel liefs,
Denise

2 opmerkingen:

  1. Hallo Denise,

    Erg leuk om je artikel over de behoeftenpiramide van Maslow te lezen: duidelijke uitleg. Mooi model ook om te werken aan 'wat wil je nou eigenlijk'?

    Ik wens je veel succes bij de workshop!

    Hartelijke groet,
    Astrid

    www.coachingdebinnentuin.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Astrid, wat leuk om een reactie van je te ontvangen. Dank je wel.

    Ik merk steeds meer hoe belangrijk het is dat je je eigen behoeften leert zien en kunt vragen om wat je nodig hebt. Daarom is het zo essentieel om te weten wat je nodig hebt. Anders kun je daar niet duidelijk over zijn.

    BeantwoordenVerwijderen